A Békés Megyei Népművészeti Egyesület kiemelt figyelmet fordít a hagyományos népi ételekre, amelyek nem csupán gasztronómiai élményt nyújtanak, hanem a helyi kultúra és örökség megőrzésében is fontos szerepet játszanak.
Többek között a Békés Megyei Népművészeti Egyesület részesül idén Békéscsaba kultúrájáért elismerésben. Ennek apropóján beszélgettünk az egyesület elnökével Pál Miklósnéval., aki kiemelte, a szervezet nagy figyelmet fordít a népi gasztronómiára is.
Stábunk nyáron ellátogatott a Tégla Alkotóházba, ahol a hagyományos népművészeti tábor keretein belül a népi ételek világába merültünk el. Nem is olyan meglepő, hogy a táborozók közül sokan a kenyérsütéshez ragaszkodtak, hiszen ez a finomság mindig is a közösségi élmények középpontjában állt. A csapat szakértő irányítása alatt izgalmas és ízletes kalandba kezdett, amely során a kenyér készítésének titkai is felfedték magukat.
Lakatos István, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja kiemelte, hogy a kenyérsütés megkezdése előtt érdemes legalább két órával korábban begyújtani a kemencét.
A jövőbeli elképzelések szerint az alkotóház fog otthont adni a népi gasztronómiai kurzusoknak és kulturális programoknak, így teremtve lehetőséget a hagyományok és ízek felfedezésére.
Emlékszem, milyen különleges élmény volt, amikor a Körös-parton cibere levest főztünk. Ez az ősi savanyú étel sok más finomsággal együtt került az asztalunkra. Az egyik egyesületi tag férje egyszer megjegyezte, hogy szívesen részt venne a táborban, de a kézműveskedést nem kedveli. Viszont ha lehetőség nyílik népi ételek készítésére, akkor nagyon örülne. Ezzel az ötlettel a fejünkben indultunk el, és hamarosan rátaláltunk egy mestercukrászra és egy mesterszakácsra, így megvalósult a népi ételekkel foglalkozó tábor, amely iránt óriási volt az érdeklődés. Pál Miklósné, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy fontos a népi gasztronómia népszerűsítése, hiszen így a közvélemény számára is világossá válik, milyen gazdag és sokszínű programokat kínál a szervezet.