Kezdetét veszi a parlagfű szezon – itt az idő, hogy felkészülj a védekezésre!


Hamarosan berobban a parlagfűszezon, ami a felmérések szerint egyre több embernek keseríti meg a mindennapjait. A folyamatos orrdugulás, fejfájás, tüsszögés sokszor olyannyira elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat, hogy az már munkában való teljesítőképességünkre is hatással van. De mit tehetünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot és mik azok az ételek, amiket érdemes kerülni a parlagfűszezon idején? És mit jelent, ha ilyenkor hasfájást tapasztalunk?

A parlagfűszezon csúcspontja általában augusztus végén és szeptember elején jelentkezik, de az idei száraz nyár következtében a szakértők előrejelzése szerint már július utolsó hetében is megkezdődhet a pollenszórás. Az enyhe őszi időjárás miatt pedig a parlagfű pollenjei akár október végéig is problémát okozhatnak. Hazánkban egyre több ember szenved a parlagfű allergia tüneteitől; a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint minden tizedik ember érintett. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot, és Dr. Mangó Gabriella háziorvos és természetgyógyász tanácsait is megosztjuk arról, hogy mely ételek léphetnek keresztreakcióba a parlagfűvel, és melyeket érdemes elkerülniük azoknak, akik érzékenyek a gyomnövényre.

Évről-évre egyre nagyobb problémát okoz a szinte kiirthatatlan gyomnövény, aminek hátterében első sorban a klímaváltozás áll. A légkörben növekvő szén-monoxid koncentráció fokozza a fotoszintézist, amivel önmagában még nem is lenne baj, csakhogy emiatt a parlagfű nagyobbra nő és még több pollent bocsájt ki.

Dr. Mangó Gabriella kérdésünkre elmondta, hogy a nyárfa, nyírfa, illetve mogyoró allergia mellett nyáron a leggyakoribb allergiát kiváltó növény a parlagfű. A parlagfű miatt szénanáthás tünetek alakulnak ki, ami rendesen megkeseríti a mindennapokat. Sokan legyintenek, hogy á ez csak allergia, de gondoljunk bele, mennyire meg tudja keseríteni a mindennapokat, ha folyamatosan viszket a szemünk, állandóan tüsszögünk, folyik az orrunk, vagy szüntelenül be van dugulva az orrunk, ami miatt adott esetben mondjuk még aludni sem tudunk. Ráadásul a szövődmények egészen arcüreggyulladásba, vagy asztmás rohamokba is átcsaphatnak.

A parlagfű allergiának meglepő keresztreakciói lehetnek. Ha a parlagfüves időszakban banánt, uborkát, kivit vagy akár görög- és sárgadinnyét fogyasztunk, könnyen erősebb allergiás tünetek léphetnek fel. Sokan talán nem is sejtik, hogy a parlagfű allergia nem csupán a szénanátha formájában nyilvánulhat meg! Előfordulhat, hogy a gyomnövényre való érzékenység hasfájás, puffadás vagy akár hasmenés formájában is jelentkezik.

Related posts