Egészséges szív, robusztus immunrendszer és csökkent gyulladás – mindez egyetlen fűszer titkában rejlik? A legfrissebb kutatások alapján úgy tűnik, hogy ez valóban lehetséges!


Egy varázslatos, színekben gazdag kert képe lebeg a szemed előtt? Kertész barátom titkokat osztott meg velem arról, hogy mely növények vonzzák a legjobban a gyönyörű pillangókat, így a kerted igazi életre kelhet!

Egyre inkább felhívják a figyelmet arra, hogy a chili paprika nem csupán az ételek ízét fokozza, hanem jótékony hatással van az egészségünkre is. A titok nyitja a kapszaicin nevű anyag, amely nemcsak a fűszeres ízek forrása, hanem számos egészségügyi előny is rejlik benne.

Egy 2022-es tanulmány, amely a Frontiers in Nutrition tudományos folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a kapszaicin fogyasztása jelentős mértékben csökkentette a "rossz" (LDL) koleszterinszintet, valamint a teljes koleszterinszintet a metabolikus szindrómában szenvedő pácienseknél. Különösen érdekes, hogy rövid távú, 12 hétnél rövidebb ideig tartó alkalmazás esetén a trigliceridszintet is sikerült mérsékelni, főként a női résztvevők körében.

Egy 2019-ben publikált kutatás, amelyet az American College of Cardiology tett közzé, megállapította, hogy azok, akik heti legalább négyszer élvezik a csípős paprikát, harmadával csökkentett kockázattal néznek szembe a szívbetegségek okozta halálozással, szemben azokkal, akik elkerülik ezt az összetevőt. Érdekes módon ez a kedvező hatás akkor is megfigyelhető volt, ha a résztvevők nem tartották be a hagyományos mediterrán diéta irányelveit.

Chili paprika / Fotó: Northfoto A chili paprika színes és ízletes kiegészítője a gasztronómiának, amely nemcsak pikáns ízével, hanem látványos megjelenésével is felhívja magára a figyelmet. A Northfoto lenyűgöző felvételén a chili paprika vibráló színei és formái ragyognak, melyek tökéletesen tükrözik a fűszerek világának sokszínűségét.

Egy 2021-es összefoglaló kutatás, amely 564 748 embert vizsgált csaknem 10 éven át, arra jutott, hogy a rendszeres csípős étel fogyasztás 12%-kal csökkenti az összes halálozás kockázatát - különösen a szív- és érrendszeri betegségekből eredőket.

A 2022-es Molecules folyóiratban publikált kutatás rámutatott, hogy a kapszaicin, a csípős paprikák aktív összetevője, nem csupán a koleszterinszintet segít normalizálni és az elhízás megelőzésében játszik szerepet, hanem gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságokkal is bír. A kutatók véleménye szerint a kapszaicin potenciálisan hatékony eszköz lehet az ízületi gyulladások kezelésében is.

Related posts