Egyre többen döntenek úgy, hogy a reggeli kávé helyett ezt az italt választják, mivel számos előnnyel jár a szervezet számára.


A reggelek varázsa sokak számára a friss kávé illatában rejlik, de érdemes felfedezni egy másik, egészségesebb lehetőséget is, amely frissítő hatásával felélénkíthet minket.

Reggelenként számos ember kezdi a napját egy csésze kávéval, és sokan délután is előszeretettel nyúlnak ehhez az energikus italhoz, hogy egy kis frissességet nyerjenek. A kávé népszerűsége évtizedek óta töretlen, de érdemes felfedezni más lehetőségeket is, mint például a matchát, amely a HuffPost cikke szerint különösen jótékony hatással van a szervezetre.

A matcha egy különleges zöld ital, amely a Camellia sinensis növényből származik – ez a növény az összes igazi tea alapja. Az ízvilága eltér a kávéétól: a matcha kissé földes aromájú, néha édeskés jegyekkel is rendelkezik, míg a kávé inkább kesernyés és diós ízvilágú. Ezért nem meglepő, ha a matcha ízét nem mindenki találja vonzónak; sokan úgy érzik, hogy néha a nyers fűhöz hasonlít.

A matcha számos figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt érdemes felfedezni. Egy elterjedt tévhit, hogy a matcha nem tartalmaz koffeint. Míg egy átlagos csésze kávé 100-120 mg koffeint hordoz, a matcha esetében ez a mennyiség csupán 38-89 mg körüli. Tehát bár van benne koffein, jelentősen kevesebb, így nem vált ki olyan hirtelen energialöketet a testben. A matcha koffeintartalmának felszívódása lassabb ütemű, amit az L-teanin aminosav jelenléte magyaráz, amely természetesen fellelhető a zöld tea leveleiben. Ezért sokan úgy vélik, hogy a matcha sokkal lágyabb és kiegyensúlyozottabb energiaforrást biztosít a kávéhoz képest.

A szakemberek ajánlása alapján érdemes kísérletezni ezzel a kíméletes alternatívával, és időnként a kávé helyett ezt választani. Ez különösen hasznos lehet, mivel a kávé fogyasztása hozzájárulhat a szorongás, pánikrohamok, szívdobogás és magas vérnyomás tüneteinek fokozódásához.

A kávéfőzés egy egyszerű dolog, hiszen manapság nagyon sok kávéfőző esetében csupán egyetlen gombot kell megnyomni. A matcha elkészítése azonban ettől egy kicsit nehezebb, és egy olyan tanulási folyamat, amit nem lehet kihagyni.

A legegyszerűbb módja a matcha készítésének, ha egy üres csészébe helyezzük az előre kimért por mennyiséget, majd forró vízzel öntjük fel. Kezdésként elegendő egy negyed teáskanál matchát használni, amit fokozatosan növelhetünk az ízlésünk szerint. Fontos, hogy alaposan elkeverjük, hogy elkerüljük a csomósodást – ehhez egy habverő tökéletes eszköz. Miután jól összekevertük, adjunk hozzá tejet, vagy ha úgy érezzük, hogy szükséges, egy kis plusz vizet és cukrot is tehetünk bele. Ha édesebb ízvilágra vágyunk, egy csipetnyi vaníliaporral még különlegesebbé varázsolhatjuk az italt.

Related posts