Felfedte titkait a legújabb Michelin-csillagos étterem, a Pajta séfje: lenyűgöző és egyedi receptúrákkal rukkolt elő - Pénzcentrum.
Ahogy már korábban említettük, tegnap este, december 10-én, a gyönyörű Állami Operaházban zajlott a MICHELIN Guide Díjátadó Gálája. Örömteli hír, hogy a hazai csillagos éttermek megőrizték rangos elismerésüket, sőt, az idei évben, a tavalyival ellentétben, új csillagok is gazdára találtak.
Magyarország gasztronómiai palettája lenyűgöző, hiszen összesen 57 ajánlással, 11 Bib-Gourmand elismeréssel, 5 zöld Michelin-csillaggal, 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Az eddigi csillaggal rendelkező éttermek mindannyian sikeresen megőrizték elismeréseiket, ami a hazai konyhaművészet kiválóságát tükrözi.
A gála másnapján összegyűlt az összes díjazott, hogy beszámoljanak, mit is jelent számukra ez az elismerés. Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin külkapcsolati igazgatója méltatta a hazai gasztronómiát. Mint a Pénzcentrumnak elmondta,
Folyamatosan felfedezem a világ csodáit, és különösen a gasztronómiai élvezetekre fókuszálok. Meg kell említenem, hogy Magyarország egyedülálló atmoszférát sugároz, amely valóban magával ragadó.
Arra a kérdésre, hogy vajon fejlődik-e a magyar gasztronómia, így felelt:
A fejlődés mellett a meglepetések birodalmába is belépett. Vegyük például a nemrégiben elismerést kapott Pajtát: ez az a hely, ahol a valódiság és a hitelesség kéz a kézben jár. Az itt dolgozók kitartóan hittek a küldetésükben, szenvedéllyel és kreativitással fűszerezték munkájukat, bátran kísérleteztek és új utakat kerestek. Most pedig megérdemelten büszkélkedhetnek a Michelin-csillaggal.
Jól érzékelhető, hogy nem szükséges egy pezsgő nagyváros szívében, zajos helyszínen vagy fényűző szállodában elhelyezkedni ahhoz, hogy elnyerd a vendégek tiszteletét és elismerését. A legfontosabb, hogy a lehető legmagasabb színvonalon végezd a munkádat, és valóban figyelmet fordíts a vendégeid igényeire. Ezt követően megjegyezte:
A magyar gasztronómia dinamikusan fejlődik, és egyre inkább felhívja magára a figyelmet a nemzetközi színtéren. Ennek hátterében a séfek elhivatottsága áll, akik a minőség és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségükkel új irányokat mutatnak. Érdemes megjegyezni, hogy hazánkban már öt zöld Michelin-csillagos étterem működik, ami azt jelzi, hogy a környezettudatosság és a fenntartható gyakorlatok terén rendkívül magasak az elvárások.
Mostantól tehát 8 egy Michelin-csillaggal és 2 két Michelin-csillaggal rendelkező étterme van Magyarországnak, ami Elisabeth Boucher-Anselin szerint az ország lakosságához viszonyítva átlagos számnak tekinthető, sőt, talán az átlag felett van egy picivel.
Ahogy korábban már említettük, a francia Gault&Millau étteremkalauz 2017-es távozása után hamarosan visszatér a magyar gasztronómiai piacra. Elisabeth Boucher-Anselin örömmel üdvözölte az új versenytárs érkezését, és hangsúlyozta, hogy ez is jelzi a magyar gasztronómiai szcéna folyamatos fejlődését és vonzerejét. Ugyanakkor kiemelte, hogy a Michelin kalauz módszertana a legmegbízhatóbb, mivel valóban független. Az anonim ellenőrök saját szempontjaik szerint végzik el értékeléseiket, öt univerzális kritérium alapján, ami valóban egyedülálló megközelítést jelent. Ezt a metodológiát senki más nem alkalmazza ilyen formában.
A délelőtt fénypontja Akács István volt, aki 2023 áprilisától irányítja a friss csillagos Pajta konyháját. A Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy már régóta vágytak arra, hogy elnyerjék ezt az elismerést, de a gálán valódi meglepetésként érte őket, amikor kiderült, hogy megkapták a csillagot. Az inspektorok kiléte rejtély maradt számára, de megjegyezte, hogy a nyári időszakban számos külföldi vendég látogatta meg őket, mivel az általuk képviselt értékek és ízek rengeteg gasztronómiai szakértőt vonzanak.
Bár törekszünk arra, hogy helyi alapanyagokkal dolgozzunk, gyakran merítünk a Mexikóban szerzett tudásunkból is. Örömmel tapasztaljuk, hogy vendégeink rendkívül nyitottak az új ízek felfedezésére. Az első pillanattól kezdve elnyerte tetszésüket a kecskesajtos, medvehagymás empanada, amely egyszerre idézi meg a magyar konyha ízeit és a mexikói hagyományokat.
Ezzel az elismeréssel a Pajta elérte a csúcsot, de most felmerül a kérdés: merre folytatják tovább? István szavaival élve, lényegében semmi sem változott; továbbra is elindulnak az úton, ugyanazzal a szenvedéllyel és elkötelezettséggel, mint eddig.
Mert valójában azzal érdemeltük ki ezt a sikert, hogy minden nap megküzdünk azért, hogy a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ugyanakkor a csapatmunka is fontos része az elismerésnek, Flóra és Ferenc, a tulajdonosok a hátteret biztosítják, illetve segítik a munkánkat, még fel is szolgálnak, Király Zsolt üzletvezető pedig azért felel, hogy a vendégek az első perctől az utolsóig jól érezzék magukat. A konyhai csapat szerencsére egy összetartó, nagyon erős brigád, akik ugyan még nagyon fiatalok, de tényleg szeretnek jönni velünk azon az úton, amelyen járunk.
István őszintén elmondta, hogy a konyhában a dolgok nem éppen könnyedén mennek, hiszen a klasszikus hierarchia betartása nélkül nehezen működnek a folyamatok. Ezzel szemben, ha a konyhán kívül találkozunk, a légkör teljesen más: barátokkal való együttműködés során a kreativitás szabadon szárnyalhat. Egy vacsora nálunk igazi színházi előadás: egy részletesen megkomponált élmény, ahol minden egyes lépés és mozzanat alaposan meg van tervezve az elejétől a végéig.