Ezért sokkal élvezetesebb minden ital, ha szívószálon keresztül kortyolod!

A titok kulcsa a hőmérséklet, és ezért nem meglepő, hogy a forró kávé vagy a gőzölgő tea mellé sehol sem találkozunk szívószállal.
Manapság már alig találkozhatunk műanyag szívószálakkal, hiszen a környezettudatos megközelítéseknek köszönhetően a papír- és fémszívek terjedtek el. Ennek ellenére a szívószálak még mindig népszerűek, és nem tűntek el a köztudatból. Ennek a tartósságnak nem csupán az a magyarázata, hogy megszoktuk a használatukat; úgy tűnik, hogy bizonyos italokhoz valóban hozzájárulnak a fogyasztás élményéhez.
Ellentétben azzal, amit az általános iskolában tanultunk, a nyelvünk nem csak négy alapvető ízt, az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt, illetve az úgynevezett ötödik ízt, a paradicsomban, a halakban, a spenótban és a sajtokban megtalálható umamit érzékeli. Ízlelőbimbóink ennél sokkal komplexebben máködnek, hiszen az ízlelés kéz a kézben jár a szaglással.
Amikor belemerülünk egy ital vagy étel ízébe, az orrunkban található receptorok felfedezik az illékony szerves vegyületeket, amelyek felerősítik a fogások és a nedűk aromáit. Ennek következtében a nyelvünkön gazdagabb és összetettebb ízeket tapasztalunk meg.
Ha egy hűsítő shake-et nem szívószálon keresztül kortyolgatnánk, hanem egy pohárból innánk, valószínűleg sokkal több ital áramlana hirtelen a szánkba. Ez sokak számára úgy tűnhet, mintha az agyuk megfagyna, és a jeges tejes turmix ízét sem biztos, hogy teljes mértékben élvezni tudnák. Ennek oka, hogy a jéghideg ital elnyomja ízlelőbimbóinkat, így az ízek élvezete háttérbe szorul, ráadásul az illékony szerves vegyületek sem képesek olyan hatékonyan eljutni az orrunkhoz.
Ha azonban szívószállal kortyolgatjuk a hűsítő italt, minden megváltozik: kisebb mennyiségben kerül a szánkba az ital, több helye lesz felmelegedni, megolvadni, melynek során az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrunkba jutnak.
Egy friss kutatás rávilágított, hogy a szívószál anyaga nem csupán esztétikai kérdés, hanem komoly hatással van az italok ízélményére is. Az alapanyagok különbségei befolyásolják, hogyan érezzük a különféle ízeket, és milyen érzelmeket ébresztenek bennünk a hűsítő nedűk. A tapasztalatok alapján a rézből vagy rozsdamentes acélból készült szívószálak jelentősen fokozzák a fogyasztás élvezetét, szemben a műanyag vagy papír alternatívákkal, amelyek sokszor nem tudják ugyanazt az élményt nyújtani.