Így válik a brownie kívül ropogóssá, belül pedig szinte krémesen selymessé.


A kívül ropogós, belül puha brownie nem ugyanúgy készül, mint egy muffin, hanem inkább a piskóta elkészítési módját követi. Ha tisztában vagy ezzel, remek! Ha viszont nem, szívesen elmagyarázom részletesebben.

A brownie igazi mestermű akkor születik, ha a külseje ropogós, míg a belseje mennyei, szinte krémes lágyasággal kényezteti az ízlelőbimbókat. Ezt mindenki tudja, elméletben legalábbis. Azonban a konyhában gyakran másképp alakulnak a dolgok. Sajnálatos módon, sokan csalódnak a brownie elkészítésekor, ami igazán szomorú, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez egy igencsak nem olcsó desszert.

Sajnos brownie-t nem lehet ahogy esik, úgy puffan módszerrel sütni, a valóságban a lehető legritkább esetben célravezető az az eljárás, hogy random rábökünk egy receptre a neten és megsütjük.

Tisztában vagyok vele, miről van szó, hiszen én is belefutottam ebbe a kísérletbe. Az eredmény pedig egy olyan ízrobbanás lett, ami szinte sokkoló: olyan erős, mint egy bika kávé. Jobb is, ha elfelejtjük ezt a kalandos sütiválasztást, hiszen senki sem a fájdalomért eszik édeset. Ráadásul a kalóriák ledolgozása már önmagában is kihívás, szóval legalább élvezzük ki az ízeket, ha már belekezdünk!

Nos, a kívül ropogós, belül puha brownie titka nem csupán a megfelelő sütési idő kifogása, hanem sokkal inkább egy jól bevált recept megléte. Az a pillanat, amikor kivesszük a sütőből, szinte sosem jön el, hiszen ez olyan bizonytalan, mint pisztrángot fogni kézzel. A sikerhez tehát nélkülözhetetlen, hogy egy igazán jó recept álljon a rendelkezésünkre.

A titok pofonegyszerű, a brownie nem a muffinok útján jár, hanem a piskóták világába vezet. Ha már tapasztalt sütő vagy, biztosan tudod, miről beszélek. Szeretném most a saját, szinte prózai költői stílusomban kifejteni, hogy itt nem csupán egy összekevert tésztáról van szó, hanem egy gazdag felvert készítéséről, és nem is akármilyet, hanem egy igazán tartalmas, nehéz felvertet. Ebben a csodás keverékben bőséges mennyiségű vaj és rengeteg csokoládé vár arra, hogy életre keltse a süteményt.

A műveleteket azzal kezdjük, hogy a vajat és a csokit összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kifehéredésig, szinte álló habbá vert tojáshoz, és ezután beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Ugye, hogy piskóta? Így már biztosan sikerülni fog!

Elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű, prémium csokoládét válasszunk, mert ez alapvetően befolyásolja a késztermék minőségét. A csokoládéban található kakaós szárazanyag-tartalom döntő szerepet játszik az állag kialakításában. Amennyiben tejcsokoládét is szeretnénk használni, azt érdemes inkább apróra vágva hozzáadni, mintsem folyékony formában, hiszen így jobban megőrzi ízét és textúráját!

Amint a sütemény elérte a tökéletes állagot, azonnal kiemeljük a sütőből, hiszen nem szeretnénk, ha a belseje túlságosan megszilárdulna. Hagyunk neki egy kis időt, hogy langyosra hűljön, majd óvatosan kiszedjük a formából. Felszeleteljük, és boldogan, a tankönyvekben megálmodott brownie élményével a szánkban, falatozni kezdünk.

Related posts