Ez a zöldség még a vérkeringés javításában is segít, ám sokan mégis elkerülik a fogyasztását.

Gyakran megesik, hogy bizonyos zöldségek a háttérbe szorulnak valamilyen oknál fogva, pedig nem csupán a vitaminokban gazdag összetevőik miatt érdemes őket a táplálkozásunkba iktatni.
Annak ellenére, hogy hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz, és akár még fűszerként is alkalmazhatóak, akad néhány zöldség, amelyet sokan inkább nem használnak a főzés során, és már formában sem fogyasztják azokat. Ezek közé tartozik a fokhagyma is, amelyet egyesek nagyon is kedvelnek, mások azonban minden fogásból kihagyják, pedig fogyasztásának rengeteg egészségügyi előnye van - mutatott rá a Cleveland Clinic.
Számos formában használható, hiszen nyersen, sütve és főzve is rengeteg receptben szerepel az alapanyagok között, de fűszersó formájában is alkalmazható bizonyos ételekhez. Akik mellőzik, arra hivatkoznak, hogy rendkívül erős ízét nem kedvelik, hasonlóan erős szaga miatt pedig kellemetlennek találják a fogyasztását. A mennyiségét illetően valóban érdemes körültekintően eljárni, egyszerre nem érdemes belőle sokat fogyasztani, ám rengeteg fogás remek kiegészítője lehet.
A kulináris élvezetek mellett érdemes kiemelni, hogy a fokhagyma nem csupán ízletes hozzávaló, hanem számos betegség kezelésében és megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.
Bármilyen formában is alkalmazzuk, érdemes figyelembe venni, hogy az immunrendszer támogatásában és a testünk egészségének megőrzésében kiemelkedően hatékony. Ráadásul akár a súlyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat, amit tudományos kutatások is alátámasztanak. Egy átfogó, 41 ezer résztvevőt magában foglaló tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a 55 és 69 év közötti korosztály tagjai között, akik rendszeresen fogyasztottak fokhagymát és gyümölcsöket, a vastagbélrák kockázata 35 százalékkal csökkent.
A gyógynövények világában a fokhagyma nemcsak ínycsiklandó fűszer, hanem a népi gyógyászatban is régóta népszerű választás az ízületi panaszok kezelésére. Kiváló gyulladáscsökkentő hatásával tűnik ki, és a fokhagymaolaj kivonatát számos krém tartalmazza, melyeket kifejezetten mozgásszervi problémák enyhítésére fejlesztettek ki. Az emberek ma is előszeretettel fordulnak ehhez a természetes megoldáshoz, hogy enyhítsék fájdalmaikat és javítsák életminőségüket.
A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára a fokhagyma fogyasztása különösen ajánlott. Ez a csodálatos növény nemcsak a vérkeringést serkenti, hanem az erek tágításában is segít, így természetes módon hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez. Mivel a szívbetegségek a modern társadalom népbetegségei közé tartoznak, sokak számára előnyös lehet, ha a fokhagymát rendszeresen beiktatják az étrendjükbe. A fokhagyma ízletes és tápláló kiegészítője lehet egy szívbarát diétának.
Az antibakteriális tulajdonságai kiemelkedőek, és belső használat során is jelentős hatást gyakorolhatnak. A fokhagyma nem csupán ízletes fűszer, hanem bizonyos bőrproblémák kezelésében is megállja a helyét. Az abban található természetes olajok segítségével a pattanásos bőr állapotának javításában is szerepet játszhatnak.