Mérgező halak helyett érdemes olyan fajtákat választani, amelyekben jelentősen alacsonyabb a higanyszint. Ezek a halak egészségesebb alternatívát jelentenek, és biztonságosabbak a fogyasztásra. - Mindmegette.hu


A rendszeres halfogyasztás az egyik legelőnyösebb étrendi szokás, hiszen a halfajták többsége rendkívül tápláló. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséhez. Ugyanakkor lényeges, hogy legyünk tisztában azzal is, hogy bizonyos halfajok túlzott fogyasztása kockázatokkal járhat, különösen a magas higanytartalmuk miatt.

A halak kiváló forrásai az ómega-3 zsírsavaknak (különösen a DHA-nak és az EPA-nak), valamint olyan tápanyagoknak, mint a szelén, kalcium, A- és D-vitamin. Ezek különösen fontosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az agy fejlődésében és az immunrendszer támogatásában. Ezért nem meglepő, hogy az egészséges táplálkozási irányelvek évek óta hangsúlyozzák a hal rendszeres fogyasztásának előnyeit. Azonban egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra is, hogy a nagyobb testű tengeri halak metil-higanyt tartalmazhatnak, ami idegméregként hathat a szervezetre.

A hosszú életű, ragadozó fajokban, mint a kardhal és a gyakran fogyasztott tonhal, metil-higany halmozódhat fel. Ez egy szerves higanyforma, amely a tengeri táplálékláncon keresztül jut a halakfajok szervezetébe. Erősen neurotoxikus, vagyis az idegrendszer károsodását okozó kémiai anyag. Különösen veszélyes a magzatokra, csecsemőkre és kisgyermekekre. Már alacsony koncentrációban is káros hatással lehetnek az agy fejlődésére, a kognitív képességekre, sőt, befolyásolhatja a viselkedést is, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelésével is együtt járhat.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Tanács (CNSA) is arra figyelmeztet, hogy a túlzott mértékű halfogyasztás - különösen gyermekeknél és várandós nőknél - súlyos egészségügyi kockázatokat hordozhat.

A halak fogyasztásának jótékony hatásai általában felülmúlják a higany okozta kockázatokat, így nincs okunk arra, hogy teljesen száműzzük a halételeket étrendünkből. Ugyanakkor fontos, hogy figyelmet fordítsunk a halak fajtáira, és mérsékeljük a magas higanytartalmú fajták fogyasztását – olvasható a Magyar Nemzet hírei között.

A növényi alapú takarmánnyal nevelt tenyésztett halak jellemzően alacsonyabb szennyezőanyag-tartalommal bírnak, ezért érdemes őket előnyben részesíteni. Továbbá, a zsíros, kisebb méretű halak, mint például a hering, makréla, lazac és pisztráng, szintén alacsony higanytartalommal rendelkeznek, ami még vonzóbbá teszi őket a fogyasztók számára.

Related posts