Ország tortája: Fedezd fel, hogyan készül az egri Marjánban a különleges édesség!

Magyarországon minden évben nagy izgalommal várják a gasztronómia szerelmesei az ország tortájának bemutatását. Ez a különleges díj nem csupán egy finom édességet jelöl, hanem a magyar cukrászat kreativitását, hagyományait és a helyi alapanyagok sokszínűségét is ünnepli. Az ország tortája kezdeményezést először 2003-ban indították el, célja pedig az volt, hogy minden évben egy új torta kapja meg ezt a rangos címet. A versenyre jelentkező cukrászok kreativitásukat és szakmai tudásukat egyaránt megmutathatják. Fontos szempont, hogy a torta tükrözze a magyar ízeket és hagyományokat, ugyanakkor legyen modern, különleges és szemre is vonzó - írják a szervezők.
Az idei Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület hirdette meg, tiszteletét kifejezve Dobos C. József ikonikus remekműve, a "Dobostorta 140" előtt. Ez a különleges téma nem csupán a torta gazdag örökségére emlékezik, hanem a világhírű cukrászmester életműve iránti hódolat is. Dobos C. József 1884-ben alkotta meg híres tortáját, amelyet először 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutattak be a nagyközönségnek. A versenyre nevező cukrászoknak lehetőségük nyílt, hogy a dobostorta jellegzetes alapanyagaival és ízeivel varázsolják el a zsűrit és a közönséget.
A legújabb információkért keresd fel a Heol.hu Google News platformját is, és maradj naprakész a legfrissebb eseményekkel!
A győztes DCJ Stílusgyakorlat készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda - Gyula) így jellemzik alkotásukat:
A torta alapja egy izgalmas újragondolása a hagyományos dobostortának. Az alapja egy gazdag, vajban készült felvert tészta, amely remekül megőrzi a klasszikus ízeket, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém és a meggyzselé tökéletesen kiegészítik egymást, varázslatos ízélményt teremtve.
Ország tortája: Felfedeztük a készítésének titkait!
Megkértük az egri Marján Cukrászda vezetőjét, Marján Sándort, mutassa meg a kulisszatitkokat, meséljen kameránk előtt a készítés folyamatáról. Az kiderült, a sok részlet miatt időigényes az elkészítése, de megéri, mert rendkívül szép és finom lesz a végeredmény. Ők egyébként a kezdetek óta minden évben elkészítik az éppen aktuális Ország Tortáját.