**Pozsony Sörtúra 3. – Különös páros: a Bratislavska és a Zil Verne** Pozsony sörkultúrája mindig is vonzotta a kalandorokat, most pedig egy igazán érdekes párosítással ismerkedhetünk meg: a Bratislavska és a Zil Verne. Mindkét sör különböző élményeket k


Anthony Bourdain, a gasztronómia világának egy igazi ikonja, sajnos korán távozott az élők sorából. Ő nem csupán egy kiemelkedő séf volt, hanem számos népszerű kulináris könyv szerzője is. Egy alkalommal éles kritikát fogalmazott meg azokkal szemben, akik a baráti találkozók helyett inkább az extravagáns sörök elemzésével foglalkoznak, miközben kis kortyokban kóstolgatják azokat. Bourdain hangsúlyozta, hogy bár ő is nagyra értékeli a minőségi söröket, beleértve a kézműves változatokat is, számára a sörözés igazi öröme nem a részletekboncolgatásban rejlik, hanem a baráti beszélgetések és az együttlét élvezetében.

A sörkedvelők körében gyakori látvány, amikor egy asztal köré gyűlve, telefonjaikra meredve használják a RateBeer vagy Untappd alkalmazásokat, miközben az éppen kóstolt sörrel kapcsolatos elemzéseket olvasnak. Az, hogy ki hogyan áll ehhez a jelenséghez, már egy másik téma.

Ha állandóan figyelmen kívül hagyjuk az ízek gazdagságát, és csak a multilőrét fogyasztjuk, az olyan, mintha csupán tucatétkezdékben ennénk, ahol a vastagon berántott főzelék valójában alig tartalmazza az igazi alapanyagokat, és mindezt nagybani virslivel tálalnák. Vagy éppen úgy, mintha a "Made in EU" feliratú, pillepalackos, eredetét tekintve kérdéses borral próbálnánk élvezni a borozás örömét. Mint sok más területen, itt is érdemes a mértékletességet keresni, a harmóniát és az egyensúlyt, hiszen a változatosság és a minőség mindig gazdagítja az élményünket.

A sör és a bor viszonya a magyar konzervatív gondolkodásban hierarchikus keretek között értelmezhető. Ezt a dinamikát nem csupán a népszerűség, hanem a kulturális hagyományok is formálják. Annak ellenére, hogy a sör már a honfoglalás előtt is jelen volt életünkben, és hogy az emberiség történetének korai szakaszaiban is fontos szerepet játszott, a bor sokszor a társadalmi státusz szimbólumává vált. Ezen túlmenően, a söröknek a kultúrtörténetünkben betöltött szakrális szerepe sem elhanyagolható, hiszen a különböző szertartások és ünnepek során is jelentős helyet kaptak.

Ez nem jelenti azt, hogy a borrajongók ne tapasztalhatnának izgalmas élményeket a sörök világában. Mindkét ital esetében fontos a minőségre helyezni a hangsúlyt, és tudatosan élvezni őket. Érdemes időnként mélyebben is elmerülni a sörök és borok rejtelmeibe, legyen szó organoleptikus elemzésről, technológiai megközelítésről vagy történeti háttérről. Fedezd fel ezeket az italokat minden lehetséges dimenzióban, hiszen mindkettő gazdag élményekkel és felfedezésekkel vár!

Ahogyan a bor rendkívül sokféleképpen képes katartikus élményt nyújtani, úgy a mikroklíma, a talaj jellemzői, a szőlőfajták választéka és az alkalmazott technológiai eljárások mind-mind meghatározó szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A sörök világának felfedezéséhez nem csupán útmutatók és szakirodalom áll rendelkezésünkre, hanem a RateBeer és az Untappd nevű mobilalkalmazások is nagyban megkönnyítik a dolgunkat. Különösen az Untappd emelkedik ki, amit szinte mesterműként fejlesztettek ki. Bár létezik hasonló alkalmazás a borokhoz, mint például a Vivino, sajnos annak tartalma és sokszínűsége messze elmarad az Untappd szintjétől. Amikor egy számunkra ismeretlen városban szeretnénk felfedezni a sörkínálatot, az Untappd valódi kincset ér. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy nyomon követhessük, ismerőseink hol és mit kóstoltak, valamint miként értékelték az egyes italokat. Ráadásul szinte minden sör részletes leírását megtaláljuk benne, és nem utolsósorban a legjobb sörözők és főzdék helyszíneit is könnyedén felfedezhetjük.

Erre szolgált a felfedező funkció, mely térképen tünteti fel a sörbárokat, a kimagasló sörkínálattal rendelkező éttermeket, gasztro-pubokat, szaküzleteket és főzdéket, s persze a helybeni sörkiméréssel foglalkozó mikrofőzdéket, a brew pubokat. Egy-egy piros pöttyöt kiválasztva azt is láthatjuk, hogy ki mit kóstolt az adott helyen, így képet alkothatunk magunknak a sörkínálat színvonaláról.

A térkép sárga színnel emeli ki azokat a helyszíneket, ahol a sörkínálatot (beleértve az árakat is) könnyedén nyomon követhetjük az applikáción keresztül. Az alkalmazás különlegessége, hogy nyomon követhetjük, mely söröket kóstoltuk már, hiszen a kiválasztott sör rövid leírásának jobb felső sarkában egy apró zöld pipa jelzi a korábbi tapasztalatainkat. Így már az utazás előtt áttekinthetjük, hol várnak ránk új ízek. Kóstolás közben pedig nem kell az egyes söröket keresgélni, ami gyakran nem kis kihívás, hanem egyszerűen csak rákattintunk a kívánt italra.

Sajnos a szűkebb pátriámban, Aradon és Temesváron nem található egyetlen olyan sárga-pöttyös hely sem, amelyik megfelelne az elvárásaimnak. A legközelebbi lehetőség, ami az Untappden is szerepel, a Plebs Craft and Crust, amely Szegeden található. Budapesten viszont húsz különböző helyet sikerült felfedeznem az elmúlt évek során, és mindegyiket alaposan végigjártam.

Kicsi, ámde hatalmas örömforrás lehet, hogy míg a Tripadviroson csupán a megszálló állam nyelvén találkozhatunk ősi magyar városnevekkel, addig az Untappden alkalmazásban, ha beírjuk Nyitra, Kassa, Kolozsvár, Újvidék vagy akár Nándorfehérvár nevét, azonnal ráközelíthetünk ezekre a helyszínekre. Itt megnézhetjük, hol kóstolhatunk meg különféle italokat. Igaz, hogy a sárga-pöttyű sörbárok közül csak a legutóbbiban található ilyen, de Pozsonyban is felfedezhettünk nyolc különböző helyet, amelyeket a múlt héten bejártunk.

Legyen szó ezek közül két kultikus helyről, melyek azonos tulajdonban vannak, az egyik a Bratislavka (Ventur utca 265/9, telefonszám: +421 903 454 108), a másik a Zil Verne (Hosszú utca - jelenlegi szlovák nevén Panska - 245/13, telefonszám: +421 903 454 108).

Mindkét helyszín a történelmi városközpont szívében helyezkedik el, és mindkettő kínál sörkóstoló programokat. Az első helyen nyolc különböző sör tétel érhető el, decinként 10,9 euróért, míg a tízes kóstoló 12,9 euróba kerül. A második helyszínen a nyolcas kóstoló ára 15 euró, a tizenkettes pedig 22 euróra rúg. A budapesti sörbárok, beleértve a cseh sörözőket is, felfedezése során a sörök több mint felét eddig ismeretlennek találtuk, csupán néhány főzdéről hallottunk (mint például Zichovec, Sibeeria, Mazak, Matuska). A Bratislavka-ban 12, míg a Zil Verne-ben 20 csap áll a vendégek rendelkezésére.

A sörkorcsolyák választéka mindkét helyszínen igencsak visszafogott, de a látogatók zöme nem a falatozás miatt érkezik, hanem hogy élvezzék a söröket. Mindkét helyen a szélesebb spektrumú kóstolóra regisztráltunk, ahol lenyűgöző látvány fogadott: 10-12 különböző színben pompázó sör sorakozott egymás mellett, igazi szemet gyönyörködtető látványt nyújtva.

A Bratislavka egy hagyományos bár, amelynek polgári stílusú dekorációja bájosan idézi meg a város történelmi hangulatát. Az enteriőrben a város ikonikus épületei mellett felfedezhetjük a "Pozsony" és a "Mária Terézia" feliratokat is. Az utóbbi különösen figyelemfelkeltő, hiszen gótikus betűkkel van megformálva, így még inkább hangsúlyozza a hely varázsát és kulturális örökségét. A Bratislavka kiváló helyszín, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol a látogatók egyedülálló atmoszférában élvezhetik a város szellemiségét.

Ez a hely Verne Gyula szellemének hódol, egy igazi underground búvóhely, ahol a romkom elemek és a régi idők szelleme keveredik. A falakat díszítő tapéta a legendás író regényeinek világát idézi meg, tele izgalmas utalásokkal. Itt senki sem aggódik a zárható mosdó hiánya miatt, és a törött WC-tető sem zavarja meg a hangulatot; ez a hely inkább a jó társaságról és a kellemes élményekről szól. Az apróbb hiányosságok nem állhatnak az utunkba, hiszen a friss, ínycsiklandó kínálat mindig vár minket, és biztosan visszatérünk még, hogy felfedezzük a legújabb ínycsiklandóságokat!

A Bratislavka-ban a borkínálat sokkal igényesebb, olyan kiváló felvidéki magyar borászatok nedűit is tartják, mint a Geönczeöl és a Kasnyik pince. Kínálnak borkóstolót is, hasonló áron, persze kevesebb borral. A kiszolgálás a Zil Verne-ben személytelen, a Bratislavkaban viszont lelkes, kedves, szívélyes.

Egy dolog biztos: mindkét hely igazi kincsesbánya lehet azok számára, akik az újdonságokat keresik a sörök világában. Mi is biztosan visszatérünk még ezekhez a különleges helyszínekhez!

Related posts