Te is szokás szerint hideg vízbe rakod a tojást főzés után? Ezzel valójában hibát követhetsz el.
Svájci kutatás szerint a hideg vizes leöblítés ronthatja a tojások eltarthatóságát
A háziasszonyok körében elterjedt egy fontos szabály: a kemény tojás, miután megfőztük és hideg vízben lehűtöttük, szobahőmérsékleten csupán 1-2 napig marad friss és fogyasztható. Azonban, ha ezt követően a tojást két órán belül hűtőszekrénybe helyezzük, akkor akár 1-2 hétig is megőrizheti a minőségét, így bátran tálalhatjuk.
Egy svájci kutatás felfedezése szerint a tojások tárolásának és főzésének megfelelő módja jelentősen megnövelheti azok eltarthatóságát. Az eredmények alapján, ha a tojásokat nem öblítjük le hideg vízzel közvetlenül a főzés után, akkor akár szobahőmérsékleten is hosszabb ideig megőrizhetők. A svájci tudósok rájöttek, hogy a hideg vízes öblítés valójában csökkenti a főtt tojások frissességét.
Ha hosszabb ideig szeretnék megőrizni a főtt tojás frissességét, jobb, ha elkerülik a hideg vizes lehűtést a főzés után.
A főzött és megpucolt tojás pedig (a hűtőben) remekül tárolható: úgy 3-4 napig marad ehető.