"Te vagy a mérce!" - Nyílt levél a borkultúra támogatásáért Kedves Borkedvelők és Borászok! E levél írása során arra szeretnélek bátorítani, hogy közösen formáljuk a borkultúra jövőjét. A bor nem csupán egy ital; ez egy kultúra, egy hagyomány, amely öss

A szomjúságot vízzel érdemes csillapítani, de egy kiváló pohár bor valóban megkoronázza az élményt. Ez nem csupán elhomályosítja a tudatot, hanem éppen ellenkezőleg: szélesebb perspektívát nyújt a világ összefüggéseinek megértésére. Ahogy a bencés szerzetesek is megfogalmazták, egy hemina bor mennyisége olyan, hogy ha ennyit fogyasztasz, már közel kerülhetsz a transzcendenshez, de még nem sodor el az ördög csábítása. - Prőhle Gergely, diplomata, egykori berlini és berni nagykövet, a Borászok Borászát támogató Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumi elnöke
"Egy egészséges lelkületű társadalom tradíciókra is épül, nálunk márpedig évezredek óta jelen van a bor kultúrája. Az ősidők óta fennálló étkezési-ivási szokásainkat túlzott mértékben kerülendőnek, mértékletes fogyasztás esetén az embereket összekapcsolónak, a társadalmat gyógyítónak, orvosi szempontból is elfogadhatónak gondoljuk." - Dr. Toldy-Schedel Emil, belgyógyász, kardiológus főorvos, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Borbarát Orvosok Társaságának alapítója
Bár antialkoholistaként nem iszom bort, mindig szívből támogattam a magyar borkultúra gazdagítására irányuló kezdeményezéseket. Meg vagyok győződve arról, hogy a legkiválóbb ételek is egy még felemelőbb kulináris élményt kínálnak, ha hozzájuk ügyesen választott borokat társítunk. A kulturált borfogyasztás igazi katalizátor lehet a közösségi élményekhez, legyen szó zenehallgatásról vagy jó baráti beszélgetésekről. - Gerendai Károly, kultúraszervező, üzletember, ikonikus fesztiválok és éttermek alapítója.
Akár tetszik, akár nem, a borfogyasztás szerves része a hazai kultúrának. Ünnepeink, gasztronómiai élményeink és kötetlen baráti összejöveteleink mind-mind szorosan összefonódnak ezzel a hagyománnyal. Az, ahogyan a borral együtt élünk, nem lehet sem elnyomott, sem pedig elbagatellizált. Fontos, hogy nyíltan beszéljünk róla, és elsajátítsuk a kulturált fogyasztás művészetét. A mennyiség helyett a minőség kerüljön a középpontba; ismerjük fel a borfogyasztás lehetséges káros következményeit, és keressük azok minimalizálásának módjait. Elengedhetetlen a problémás ivásmód csökkentése vagy akár megszüntetése, hiszen ez a jelenség sok esetben az alkoholizmus melegágya. Ha mindez fenntartható módon valósul meg, akkor joggal élvezhetjük a koccintás örömét. - Dr. Szemelyácz János, addiktológus-pszichoterapeuta, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke
Salamon, a bölcsesség szimbóluma az Énekek énekében, a szerelem csókját követően a bor élvezetét emeli ki, mint az emberi tapasztalatok második legnagyobb gyönyörét. Nehezen találhatunk olyan utódot, aki ezt a hierarchiát kétségbe vonná. Jézus a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta, ezzel megalapozva a bor szakrális, mitikus és mágikus szerepét. Kérdés, hogy szükség van-e ennél többre? - Dr. Mészáros Gabriella, DipWSET, c. egyetemi docens, nemzetközi borakadémikus, borszakíró
A magyar bor jelentős szerepet játszik hazánk turisztikai imázsának alakításában. Olaszországban, Franciaországban vagy Chilében nem találkozhatunk a badacsonyi, villányi, szekszárdi vagy tokaji borokkal, amelyek a magyar borvidékek egyedi karakterét tükrözik. E különleges termőterületeink adottságai adják meg boraink egyediségét. Fontos, hogy ne engedjük, hogy mások "nagyivóként" definiáljanak minket, magyarokat. Helyette büszkén mutassuk be jó minőségű borainkat, amelyeket szívélyesen, igényesen és felelősségteljesen kínálunk. Vendéglátásunk során arra kell törekednünk, hogy vendégeink pozitív élményekkel távozzanak, és ezt a hírt terjesszék rólunk világszerte! - Dr. Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke.